Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Din HUNDKOMPIS "Hundrastaren" 

Nya regler öppnar upp för professionella hundrastare

Mayvi Höie – en av pionjärerna bakom begreppet

Flat coated retrievern Sam är en av hundarna som får rastning och aktivering av Mayvi Höie.

Foto: Susanne Gyllenlöf

Mer om...

…hundrastning läser du på: www.dinhundkompis.se.

HUNDRASTNING. Förra veckan berättade vi om djurskyddsinspektör Linnea Stålhandskes välkomnande syn på Jordbruksverkets nya regelverk kring hur hundar och katter ska skötas, bestämmelser som börjar gälla i morgon, den 1 maj.

Men skärpta regler, heltidsarbete och tid som kronisk bristvara går inte alltid hand i hand för befolkningen. Fast utomstående lösningar finns och i alla större städer, inklusive Helsingborg startas allt fler hunddagis.

Flexibilitet och kunskap

En annan kategori av yrkesarbetare inom samma sfär är än så länge ett helt nytt kapitel här, så Mayvi Höie är en av pionjärerna bakom begreppet professionell hundrastare.

Flat coated retrievern Sam är en av hundarna som Mayvi regelbundet rastar, hon ser till så han får uträttat sina behov och väver samtidigt in anpassade aktiveringsmoment i promenaderna. Under den dryga halvtimme de åt gången tillbringar tillsammans rör de sig oftast i hans närområde men det kan även bli kortare utflykter för miljöombytets skull.

– Det gäller att vara flexibel och samtidigt ha en kunskap, det räcker inte att tycka om hundar. För olika raser och skilda individer kräver olika mycket.

I hennes bagage ligger en hundinstruktörsutbildning och även om det inte var Jordbruksverkets skärpta regler som fick Mayvi att utöka sin verksamhet i oktober förra året så menar hon att de har gjort att behovet av tjänster av hennes slag ökar. 

Framtidsförhoppning

– Jag vet att konceptet finns i andra länder och jag kände att det ständigt stigande hundintresset borde innebära att det finns en marknad även här, för även om vi är dåliga på att köpa tjänster i Sverige har skattereduceringen för hushållsnära tjänster börjat få oss att tänka om.

Dit ingår dock inte hundrastning, även om det är Mayvis förhoppning för framtiden.

– Man kan alltid diskutera huruvida nya lagar är bra eller inte, i det här fallet är signalerna bra, vi behöver ge våra husdjur mer tid och aktivering. Men om man skapar nya regler måste man se till att folk får en chans att följa dem också. I vårt land arbetar de flesta åtta timmar om dagen och då måste det ges utrymme för komplement.

0